KONTAKTIRAJTE NAS

E-NOVICE

ZEMLJIŠKI KATASTER

Zemljiški kataster je bila prva nepremičninska evidenca na območju današnje Slovenije. Tudi sedaj predstavlja osnovo za kakršnokoli evidentiranje. Zato je zelo pomembno na kakšen način se bomo lotili postopka.

Od tega je odvisno:

  • kakšni bodo vaši dostopi do nepremičnin
  • kakšni bodo vaši odnosi s sosedi
  • kakšen bo vaš občutek “varnosti”
  • Se vam zdijo to pomembni podatki za vaše bivanje?


Mi smo na tem področju strokovnjaki. V našem podjetju mislimo prav na vsako malenkost, ki bi vam lahko zagrenila življenje in nadaljnje poslovanje z nepremičninami. Prihranimo vam ogromno vašega dragocenega časa, denarja (lahko govorimo o milijonskih zneskih) in kar je najpomembnejše poskrbimo za vaše varno in prijetno bivanje.

Navedli vam bomo nekaj pomembnih storitev na tem področju:

 

  • Ureditev meje: mejo med parcelami se določi s pomočjo postopka ureditve meje. Izvesti jo je potrebno pred vsako parcelacijo, ali pa kadar lastniki želijo imeti določeno mejo in označeno na terenu. Z ureditvijo meje pridobite kar največ za svojo parcelo, saj natančno izveste kje so meje vaše parcele oz. imetja. Na željo lastnikov se meja označi s trajnimi znamenji. Mejo se uredi tudi takrat, ko se z mejašem ne morete sporazumeti o poteku meje. Pogosto se zgodi, da z urejeno mejo uredimo tudi odnose s sosedom.
  • Parcelacija: je delitev ali združitev parcel. Izvede se takrat, ko želimo prodati kos parcele, ali pa ji določiti kakšen drug pravni status. Parcelacije izvajamo tudi zato, da investitorju omogočimo, da nepremičnine prodajo po delih, novi lastnik pa pridobi natančen podatek kaj je kupil ali pridobil. Z novo parcelno številko sedaj zares veste kaj imate.
  • Evidentiranja zemljišča pod stavbo: vsaka stavba mora imeti evidentirano zemljišče pod stavbo v zemljiškem katastru. To naredimo z odmero stavbišča. Elaborat vsebuje tudi elemente elaborata stavbe. Po prostorski zakonodaji je postopek obvezen za vse stavbe zgrajene po 1.1.2003. Namesto kazni, sredstva rajši porabite za investicijo, da boste zares veselili vašega imetja.
  • Komasacija: je zložba parcel, ki imajo enako pravno stanje zaradi boljše uporabe zemljišča. Izvaja se upravna komasacija in pogodbena, to je na podlagi pogodbe, ki jo podpišejo lastniki. V našem podjetju vam po vaši meri pogodbo pripravimo mi.